2017总结

一直话要每年总结一次,结果每次要写总结啦就唔知系边写起好。

17年年初目标系报名日语N2,系3月报名学左下五十音,7月一次性投入报课程学到N2,目前差一个单元学完标日初下了。仲差标日中级两本完成N2,但个人仲要花更多更多时间去做练习以及阅读,幸好今年开始玩twitter葛频率大左,平时睇睇小演员葛twitter更新都适当提升到自己个日译中能力。不过中译日就仲要仲要继续加油啦!

顺带5月拿到本科学历,又完成左一个任务啦。到2018年底之前集中精力完成N2考级。一边完成日语学习一边开始学习NLP。

如果讲系物质上葛收获葛话就系,今年入左一只85mm 1.8G,换左使用手机史上葛贵手机,去香港打左HPV九价疫苗、瑜伽又坚持左一年啦,今年终于可以做到三点支撑拱桥了。身体方面确实比以前强多了。

非物质上葛收获,日语学习、NLP入门、以及工作上葛自我提升(重点特出系流程化、执行能力方面)、以及保持阅读这个习惯

意外收获系今年终于可以系国内睇到刀音!提前完成我一个小梦想,不过将来肯定要去11区睇当地葛刀音!以及参加左小演员线下见面会。

18年除左学习仲想多去几个地方睇睇,17年冇点去过旅行。顺便继续为再入24-70mm 2.8G努力哦!话唔埋18年葛刀音需要远征,所以好好对自己,特别精神满足!

感觉每一年葛付出都系为将来可以更好而努力。

至于17年所学到葛系无论工作或者社交方面,做人做事只要系自己负责葛就要拿出责任心。切勿自欺欺人,唔识做,可以学稳办法。拒绝逃避。包括自己系从事弱项工作葛时候会花费一大部分时间俾自己稳借口。定着压力肯定唔好受,期间冇好好地沟通导致双方都一直痛苦。

故18年要落实,只要是自己能力范围外或确实无法个人独立完成葛都要好好同对方沟通,最好达成共识。同时要坚持!坚持自己做葛事,一定会有收获噶!

同时要改改心软尼个缺点。要是唔改日后肯定后患无穷。

哦,仲要一个重点。8月曾经犯过轻微葛抑郁症(当时自测有轻生想发)后期通过自己阅读相关葛心理治疗书籍,目前轻生想发已经消失。

首先要感谢自己仲系热爱生命,热爱自己的。其次通过尼次我更加懂得同自己做心理疏导葛重要性!

世上本无事,庸人自扰自。

所有葛烦恼都系人为葛,只要当心境变得更大葛时候先会睇得更远,计较得更小。

另外18年要做支出登记,成日觉得钱唔够用,结果又唔记得d钱洗左系边。

17年总结变左18年计划。不过亦都系一样,感谢今年自己葛努力,感谢家人葛支持,感谢身边人葛关爱。2018要继续加油努力!

评论